15 DEC

Ünnepi ínyencségek

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_unnepi asztal_pxb

Különlegességek az ünnepi asztalra

Az ünnepi alkalom szerét adja a különleges ízeknek, italoknak, illatoknak. Ilyenkor pénztárcánk szerint túllépünk a hétköznapokon a legtöbb értelemben. Mindenből hajlamosak vagyunk a különlegeset keresni. Az alábbi válogatásban a székelyföldi üzletlánc munkatársai egy ünnephez méltó kínálatot állítottak össze, melyek mindenike most még olcsóbban beszerezhető, mint a megszokott hétköznapokban.

Schwarzwaldi – német Feketeerdei Sonka

Európában ez a leginkább forgalmazott/ fogyasztott minőségi sonka (igaz nem felénk vált azzá, itt nemrég kezdte hódító körútját), mely Németországból származik, és az elkészítési folyamata több száz éves hagyományt követ. Már a disznó nevelésénél, táplálásánál elkezdődik a sonka egyedi ízvilágának kialakítása.

Aztán a sonka maga, több folyamaton esik át: hetekig pihentetik sóban, majd újabb heteken át fűszeres pácban, aztán következik a füstölés-szárítás ceremóniája.

Csont nélküli sonkáról van szó, melyet nem a hajszálvékony, már majdnem átlátszó szeletelés koronáz meg, mint a prosciutto crudo-nál, hanem ezen a sonkán azért lehet mit harapni. Egyediségét a fenyővel való füstölése adja (esetenként bükkfaforgáccsal is füstölik). Az ünnepi kínálat szerint most 4,99lej/80g-os áron szerezhető be.

Fácán pástétom

A vadhúsok vagy általában véve a vadas ételek, ritka vendégek a tányérunkon. Sokan óvakodnak is tőlük, hiszen az vörös hús, így arról számos tévhit terjeng. Pedig a vadállatok a legorganikusabb környezetben,  legváltozatosabb étrenden, mondhatni tényleg “szabadtartásban” nevelkedett állatok. Ez az életmód természetesen megmutatkozik a húsukban is. A zsír-fehérje arány (háromnegyed részt fehérje) épp az ellenkezője, mint egy kövér disznó- vagy bárányhúsnak, mert a vadhúsok sovány, rostos, szírszegény húsok.

A mostani ünnepi ajánlat része a szarvas, fácán, vaddisznó pástétom is. Mivel kisebb kiszerelésekben van, árban elérhető, és többfajta vadas íz megkóstolható belőlük: 8,99 lej/125g.

Vadcseresznye párlat

Mikor van igazi gyümölcspálinkával dolgunk? Ezt könnyedén ellenőrizhetjük az alábbi gyümölcspárlat teszten:

töltsünk ki egy kupica pálinkát, 1-2 percig zárjuk a tenyerünkbe, hogy kéz melegében legyen, és hagyjuk, hogy az illata és az  íze egyszerre érvényesüljön. Ha valódi pálinkával van dolgunk, akkor kellemes gyümölcsillatot fogunk érezni. 

Ugyanígy a pohárban is, miután felhörpintettük, várjunk pár percet, és szagoljunk bele a pohárba.  Ha a pálinka büdös, csíp, hígítós, kellemetlen az íze vagy az illata, ha muszáj egy szuszra felhajtani, mert másként ihatatlan, akkor rossz minőségű, vagy akár hamisított pálinkára költöttük a pénzünket.

Tanács: A gyümölcspálinkát sose hűtsük, mert így a lényegét, a gyümölcsös ízét, illatát veszítjük el.

A Góbé marossárpataki vadcseresznye párlat a mostani kiemelt ajánlatban 64,99lej/500ml.

Villányi bor és kézműves sajt

Az ünnepi akció révén jutányos áron beszerezhetőek minőségi Tokaji fehérborok és Villányi borok széles választékú felhozatalban (rosé, vörös). Melléjük számos sajt is van akcióban, melyeket érdemes az alábbi társítás szerint beszerezni:

A divatos rosé borhoz főként a friss, könnyed sajtok illenek vagy a rövid érlelésű nem túl intenzív ízű sajtok. A délen készült rosé borok testesebbek, így hozzájuk már passzolnak a félkemény sajtok is.

A fehér borokhoz illik a legtöbb sajt vagy fordítva. A kecskesajtok kifejezetten találnak a könnyed fehér borokhoz, továbbá a fehér penészes lágy sajtok is. A félkemény sajtokhoz már jöhet a testesebb fehér. A kék-penészes sajtokhoz az édes fehérborok dukálnak, mint a tokaji aszúk, jégborok vagy más késői szüretből készült borok. 

Mivel a vörösborok tannintartalma többnyire magas, ezért a vörös testes borok nem is igazán mennek a sajtokhoz. Mégis a köztudatba így ült be, hogy sajt mellé vörösbor jár. Igen, ha az könnyed és gyümölcsös, ha nem az, akkor nagyon intenzív ízű, már-már csípős sajt kell, ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön íze a sajttal.

Tokaji, kettős kiszerelésű muskotály borok, ünnepi dobozban: 29,99/750ml. Villányi 19,99lej/750ml.

A teljes ajánlat megtekinthető a mellékelt linken: http://merkuraruhaz.ro/szorolap/kiemelt-ajanlat-13122017/index.html#/1

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat