17 JAN

Narancsárga citrom

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_citrusok_pxb

Citrus-különlegességek szezonja

A citrusfélék ősi növények

A citrusfélék idényéhez értünk, s bár a narancsvidékektől mi Székelyföldön jó messze vagyunk, azért mégis érzékelni tudjuk az üzletek kínálatából, hogy kb. most lehet egyes narancsok, citromok csúcsérési ideje. Mivel ilyenkor valahogy illatosabb és fényesebb héjú minden citrusféle. Édesebb, lédúsabb nagyobb méretű, szebb színű, így különösebb szakértelem nélkül is könnyű belőlük finomat venni.

Ami ebben az időszakban megfigyelhető, hogy előbukkannak új fajták is, melyek eltérnek a megszokottaktól. Például a székelyföldi üzletlánc kínálatában jelenleg kapható a Meyer citrom, ami különlegesen lédús, nem túl savanyú, a legvékonyabb héjú és feltűnően nem citromsárga színű, hanem inkább világos narancssárga. Aztán szintén rövid idényűek a görög narancsok, melyek közül most a legnagyobb méretű, leglédúsabb típusú szerezhető be a Merkúrokból. Ezek elsősorban fajtajellegek, nem mesterségesen manipuláltak, hiszen több száz félét tartanak számon belőlük, variációjuk számtalan lehet.

Természetesen kereszteződnek

A megszokottól eltérő forma, szín, méret még ne riasszon el attól, hogy felfedezzünk új citrus ízeket, hiszen a citrusfélék könnyedén kereszteződnek egymással emberi beavatkozás nélkül is. Éppen ezért a különböző citrus családok és alfajok megkülönböztetésében rengeteg ellentmondás és csak feltételezésszerű megállapítás van a botanikusok között is.

Amit biztosabban tudunk, hogy egy ősi növény a citrus, Kínában elvileg már találtak olyan nyomokat, melyek millió évekre visszamenőleg citrus maradványokat igazolnak.  Származásukat nézve tehát az összes citrusféle Ázsiából (dél-kelet) származik, és onnan terjedt szét az egész világon.

A ma ismert citrusféléknek a feltételezések szerint volt egy közös ősük, ami ma már nem terem, és a pomelo+mandarin kereszteződéséből jött létre. A legelfogadottabb feltételezés szerint a ma is termő fajták közül négyet nevezhetünk alapfajnak, a többi mind természetes vagy emberi módon kereszteződött. Ezek a pomelo, a mandarin, a lime egyik fajtája és citrom egyik fajtája.

Édes narancs (Citrus sinensis/citrus aurantium)

A narancs ma a legtermesztettebb citrusféle a világon, több, mint 400 fajtája ismert. Úgy felételezik, hogy a narancs a citrusfélék közös őse a pomelo+mandarin további mandarinnal való házasodásának eredménye, de igazából vitatott, hogy minek a kereszteződéséből jött létre, vagy hol termett vadon. Származási helye Dél-Kína és Ázsia. Innen a 16. században terjedt el szerte a világon. Még a 17. században is fanyar gyümölcsnek számított. Színházi frissítőként kezdett népszerű lenni.

Három fajtája markánsan megkülönböztethető: a navel, a vérnarancs és a keserű narancs. A két legnépszerűbb fajtája a kerekded valencia, amit főleg juice készítésre használnak, és a navel, ami nyers fogyasztásra a legalkalmasabb. Általában jellemző rá, hogy könnyen lehet hámozni, de vastag héja van, és különösen fényes, enyhén hosszúkás alakja. Általában valenciához és navelhez jutunk hozzá a legtöbb gyümölcsrészlegen.

A vérnarancs igazi különlegesség, főleg Olaszország déli részén kedvelt, ami mondhatni magától lett ilyen, amilyen, mert az édes narancs természetes mutációjának tartják.blog_citrus novekvo_pxb

Citrom (Citrus, limon)

A ma ismert tipikus citromot úgy származtatják, hogy a cédrátcitrom és a keserű narancs egyvelegéből lett. A cédrátcitrom minden citrus őse, innen a citrus elnevezés is. Ez volt régen a citrus medica, avagy  a legrücskösebb és legnagyobb  citromfajta, ami hatékony gyógyszernek számított, és a Meyer citrom teljes ellentéte: leve alig van neki, héja vastag és fehér, szivacsos a húsa. A leggyakoribb citromfajták, melyekkel találkozhatunk az Eureka, Feminello, Avon, Lisbon, Meyer.

A grépfrút és a pomelo (citrus maxima)

A grépfrút a pomelo és a narancs keresztezéséből jött létre, mégis számunkra a pomelo az idegenebb. A tangelo a csücskös, sima fényű mandarintípus, ami szintén a pomelo hibridje, és mandarinnal keresztezték.

A pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs, ezért latinul a citrus maxima nevet kapta, ami 5 kg-osra is képes megnőni. Apagyümölcse a grépfrútnak, sweetinek, tangelonak. A pomelo is télen terem és magról szaporítható. Felénk a zöld és a sárga minden árnyalatában fellelhető az üzletekben, de ha a pomelo érett, akkor a héja sárga és a gyümölcshúsa halvány rózsaszín.

Mandarin (Citris reticulata)

A mandarinok lassan megelőzik népszerűségükkel a narancsot. Könnyen hámozható, tisztítható, nem markánsan savas az íze, hanem lágy és  édesebb a legtöbb narancsnál. A clementin pontosan a két gyümölcsöt keresztezi, ezért válhatott olyan kedveltté. Az eredeti mandarin Indokínából származik, onnan Kína, Japán, majd a késői századokban Európa és Amerika volt a terjedési iránya. Számos fajtája ismert, melyek nagyon sok nemesítésen estek át, így a tudományos csoportosítása a mandarinnak is vitatott. Az ismert clementinek, tangerinek, satsumák mindenképp tőle származnak. De egyes források szerint alapja a keserű narancsnak és a bergamottnak is.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat