31 DEC

Lencse: az újévi bőségszimbólum

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

lencse_blog_pxb

Pár nap gyomorpihentető

Az ünnepi nagy bőségtálak, sültek, cukros sütik után jöhet pár nap pihenő a gyomornak, ehhez mi sem szolgálhat jobb alapanyagként a konyhában, mint a sokoldalú, ám kicsit mellőzött lencse.

A lencse ma globalizált eledellé vált, és szó szerint sokszínű választékhoz férhetünk hozzá. A glutén- és/vagy húsmentes táplálkozás alapját jelentheti. Továbbá, a legtermészetesebb folsavforrásunk lehet, amit elsősorban a nők tabletta fogyasztással tudnak rendszeresen biztosítani. Főként télen, amikor kevesebb zöldet fogyaszthatunk. Tudatosan táplálkozva a lencse viszont képes ezt pótolni. A rendszeres lencsefogyasztás a napi folsavszükséglet 90%-át teheti ki.

Persze ahhoz, hogy ilyen rendszerességgel lencsét fogyasszunk, ki kell lépnünk a hagyományos receptek világából. El kell kezdenünk a lencsét lisztként, kásaként, nemcsak önmagában, hanem más ételek alapanyagaként is felhasználni, és helyettesítve a gabonafélék javarészét vele.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a lencsefogyasztást olyan receptekkel, melyeket a gasztrokultúránk kedvel, így a gyomrunk is szívesebben befogadja. Ezek a főzelékek, füstölt csontos levesek, gyökérzöldségekkel egyberotyogtatott egytálételek.

Gyömbérrel puhított zöld lencse

Bár a lencse Indiában és Közel-Keleten alapélelmiszer, és ott temérdek fajtáját ismerik, és termesztik, mégis a zöld lencse európai bajnokai a franciák. A híres puy zöld lencse termesztését krisztusi időkre képesek visszavezetni. A Puy völgyének vulkanikus talaján már 2000 éve termesztik ezt a kivételesen finom és egészséges hüvelyest. Természetesen, minden szempontból kitűnő a nem itt termesztett zöld lencse is.

A főzésnél gyakran felmerülő probléma lehet, hogy nem puhul, és héja széthasad. Ilyenkor jönnek elő a véleményütközések, hogy szükséges vagy nem áztatni a zöld lencsét? Mivel a széthasadásnak a kemény víz az oka, ezért a zöld lencsét nem szükséges áztatni, mert az attól még ugyanúgy nem fog könnyedén megpuhulni.

A főzési idő sem segít rajta, mert a zöld lencse 25-30 perc alatt mérsékelt lángon eléri azt a puhulást, amire egyáltalán képes. Utána már csak darabolódik. A keletiek két technikát alkalmaznak ilyen esetben: gyömbért vagy ananászt dobnak a fövő lencsébe. Ezek fehérjebontó enzimei puhítják a lencsét. Igaz, ezek közül egyik sem alappillére a székely konyhának, de télen, amikor kifejezetten ajánlott a lencsefogyasztás, akkor a gyömbér egyre gyakoribb szereplő az itteni háztartásokban is.

Gyors főzésű lencsék

A hántolt sárga vagy vörös lencse főzési ideje még csak nem is hasonlítható a babfélékhez. Báblog_lencsemulatosan hamar megpuhulnak, így a mai egészséges és egyben gyorsan elkészíthető élelmiszer kritériumoknak megfelelnek. Például a Dénes Natura sárga-, felezett lencse áztatás nélkül már tíz perc alatt elkészül. Viszont a kimérősen vásárolt, világosabb színű sárga lencsét érdemes beáztatni 1-2 órára, és forró vízben, közepes lángon fél órát főzni.

A vörös lencsénél azért meg kell jegyezni, hogy nemcsak a főzési idejében tér el a többi babfélétől, hanem ami a fogyasztása utáni megszokott gázképződést illeti, azért sem kell aggódnunk. Ráadásul akárhol, akármilyen kiszerelésben vásároljuk is, nem kell beáztatni, egy átmosás után főzhető, akárcsak a rizs.  Az előző példánál maradva a Dénes Natura vörös-, felezett lencse áztatás nélkül már negyedóra alatt puhára fő. Ettől még a vörös lencse is tartalmazza a többi lencsetársa jótékony hatásait, kivétel annyi, hogy nem annyira gazdag rostokban, mivel hántolt. 

Egy tál zöldséges forró lencse

Ez a recept készíthető akármilyen fajta lencsével, a gyorsaság kedvéért a hozzávalóknál vörös vagy sárgát javaslunk.

blog_lencse leves_pxb

Hozzávalók: 250g Dénes Natura vörös vagy sárga lencse, 1 fél fej vöröshagyma/lehet póréhagyma is, 1 közepes sárgarépa, két darab krumpli, ha van házi paradicsom lé/szósz/kecsap, ha nincs egy fej paradicsom, ízlés szerint só, bors, kakukkfű, majoránna, babérlevél, kevés olaj vagy vaj (diónyi).

Elkészítés: a sárgarépát és a krumplit felaprózzuk, répa legyen apróbb, mint a krumpli. A vajat egy lábosba tesszük, és a fűszereket megfuttatjuk rajta, majd rátesszük a pityókát, sárgarépát, és felöntjük egy dl paradicsom lével/péppel vagy frissen felaprózott paradicsommal.

Fedő alatt 15 percig pároljuk, majd hozzátesszük a felaprózott hagymát, átmosott lencsét. Egy dl vizet öntünk hozzá, és együtt készítjük még 10 vagy 15 percig, attól függően, hogy melyik fajta lencsét választottuk. A végén ízesíthetjük tejföllel, be is habarhatjuk hajdinaliszttel ki, hogy szereti, de így natúran a legkönnyebben emészthető, téli melegítő és immunerősítő élelmiszer.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat