06 DEC

Gesztenye trükkök

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

Sült gesztenye egyszerűen

lataifas.ro

Székelyföldön nem túl szelíd a gesztenye, mert csak a vad fajtájához jutunk hozzá. Az egyetlen ismert lelőhelye a karácsonyfalvi gesztenyeliget, ezért ott is villog a székelyföldi hét csoda legelső helyén. Így errefelé nem a hagyományokhoz kell nyúlni a jó kis sült gesztenyéért.

Alapjában véve nagyon egyszerű az elkészítése, mégis a sült gesztenye azon finomságok közé tartozik, aminek konyhai ördöge van, aztán jól el lehet rontani! Már a kiválasztásnál elkezdődik a próbatétel.

Az alábbiakban újra közzé tesszük a gesztenye előkészítési-, sütési tanácsait, melyek a népszerűségnek köszönhetően hasznosnak bizonyultak és az év ezen időszakában újra aktuálisak.

A jó alapanyag kiválasztása

  • Nyomkodd meg a gesztenyét, és ha roppan, (érződik, hogy enyhén elválik a mag a héjtól) tudhatod, hogy nem friss.
  • Érezd a súlyát, legyen több, mint azt méretéből gondolnád!
  • Legyen fényes a héja!
  • Alaposan nézd át, ne legyen lyuk rajta, mert akkor kukacos.

Előkészítésorigo.hu

Bevagdosás: két módon történhet: ha a domború felénél középen egy nagyon éles késsel egyetlen vízszintes átvágást ejtünk, vagy ha az alján (nem a csücskös rész), egy kereszt vágást metszünk. Bevagdosás nélkül a magas hőfokon szétdurran a gesztenye. 

Áztatás következik a bevagdosás után. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert még a friss gesztenye is puhább lesz tőle. A szakvélemény szerint egy éjszakára is odatehetjük ázni, de elég neki 2-3 óra is. Ami feljön a víz tetejére, az kukacos, ki is dobhatjuk egyből.

Sütéshez jó előkészíteni a terepet, mert a kellően kiázott gesztenye bőven hagy utómunkálatot, amit, ha rögtön nem végzünk el, kapargathatjuk az apró gesztenye- köpeteket a sütőnk oldaláról, és örülhetünk, ha így is lejön! Ezért jó sütőpapírt tenni a tepsi aljába, és alufóliát, vagy valamilyen fedőt a tetejére. Csak a sütési idő utolsó 5 percében érdemes levenni a fedőt, és szabadon sütni. A sütőt 200 fokra érdemes állítani, és teljesítményétől függően 25-30 percig kell sütni a gesztenyét.bien.hu

Sütés utáni tippek: általános javaslat az azonnali hámozás. Ha kihűlés utánra hagyjuk a hámozást, a gesztenye belső burka rajta marad a magon, és nehézkesen lehet lepattogtatni utólag. Bár a sült gesztenye varázsa, ha melegen fogyasztjuk, úgyhogy ez ritkán fordulhat elő. Még könnyebb a hámozás, ha sütés után konyharuhába, esetleg bezárt zacskóba tesszük, így a héja megereszkedik, és tisztán, szinte egyben lejön.

Főzés: akkor szokták főzni a szelíd gesztenyét, ha egy recept vagy köret alapanyagaként még további konyhai folyamatokon esik át. Ebben az esetben sem maradhat el a bevágás, áztatás. A főzés egyszerűen sós vízben, forrástól számított 10 perc alatt történik. A gyors hámozási szabály itt is érvényes.

Beszerzés: Székelyföldön a legjobb, ha jó kapcsolatokat ápolunk a karácsonyfalviakkal. Ha mindez nem oldható meg, akkor minden ősszel és télidőben is a Merkúr üzletek zöldség-gyümölcs részlegeiről biztosan hozzájuthatunk. A jelenleg beszerezhető óriás típusú gesztenye kilónkénti ára 17,99 lej.

Képforrás:lataifas.ro,bien.hu,origo.hu
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat