20 DEC

Csokiszabályok – emlékeztető!

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

19173630_xxl

Mikor nem ördögtől való a csokoládé?

Egyre inkább elképzelhetetlennek tűnnek a téli ünnepek édesség nélkül: csokiból a Mikulás, szaloncukor  a fán, mákos-diós kalács az asztalon…. Az éves csokiadagunk legnagyobb részét ebben az időszakban fogyasztjuk el. Éppen ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy a választott csokoládé mennyire is van tényleg csokiból.

László Tünde Réka táplálkozási tanácsadó szerint, nagyon is helyénvaló az időnkénti csokifogyasztás, ha az minőségi! Az alábbiakban összegyűjtötte nekünk azokat a szempontokat, melyek alapján érdemes szelektálni az ünnepi nyalánkságainkat.

Két szabály van:

  • minimum 40% kakaótartalom (vagyis minőségi csokit fogyasszunk, amiben kakaóbab és kakaóvaj van),
  • mérték (a minőségi csoki ára és tömény íze segít helyreállítani a mértékletességet is).

Miből áll a valódi csokoládé?

A valódi étcsokoládé összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, cukor és esetleg egy kis vanília. Ha kakaóvaj helyett növényi zsír felirattal találjuk szemben magunkat a csomagolópapíron, akkor tudhatjuk, hogy a csokoládé egy gyengébb változatával van dolgunk.

Ami a kakaó szárazanyagtartalmát illeti, egy étcsokoládénak nevezhető készítmény  legalább 43% kakaót kellene, hogy  tartalmazzon. Ahhoz, hogy egyáltalán minőségi csokoládéról beszélhessünk, a készítmény kakaótartalma nem lehet kevesebb, mint 25%. A minőségi csokoládék többsége 25-3o % kakaót tartalmaz. Minél magasabb  a kakaótartalom, annál „keserűbb” a csokoládé. csokoládé

Ha valódi csokoládéról  beszélünk, akkor igen, egészséges.  A minimum 4o% kakaót, kakaóvajat is tartalmazó csokoládé  mértékletes fogyasztása  javasolt.  

Ha ebéd után, desszertként 1-2 kockát (akár naponta is) elfogyasztunk, nem fog elhízáshoz vezetni.  Azt gyorsan hozzátenném, hogy nem mindegy, hogy milyen ebéd után fogyasztjuk, ugyanis egy nyakaskaraj-szalmakrumplival típusú szokás biztosan idővel hízáshoz vezet… csakhogy ez esetben nem a csokoládé lesz a ludas. (László Tünde R. táplálkozási tanácsadó).

A Merkúr székelyföldi üzletlánc aktuális csokiakciója: 53%-os kakaótartalmú Stühmer Szilvás Betyár étcsokoládé praliné 16,99 lej/250g, Merci dobozos csoki 13,99/250g, Fancy Truffles Gold 5,99lej/200g, Grazioso Selection csokirudak 5,99 lej/200g, Maitre Truffout 7,49lej/250g, Ferrero Rocher 7,49lej/37,5g

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat