12 JAN

Az ördögök ünnepe

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

kuruc.info

Télűző időhöz érkeztünk!

Egyre hosszabbak és fényesebbek a nappalok, vagyis napról-napra közeledik a tavasz. A népi hagyomány, hogy ezt megsegítse télűző időt tart, melynek számunkra tetszetős szokásait minden évben felelevenítjük. Így a farsang ma már evidensen januári-februári ünnepi időt jelent, de régen nem így volt ez, hiszen egy esztendőben három farsangot is tartottak: a Kisfarsangot, Nagyfarsangot, Zöldfarsangot.  A farsangokon megünnepelték az adott természeti időt és a férfi-nő egybekelését.

Minden farsang előtti időszak párválasztási időnek is számított, amikor a lányok szerelmi varázslás jellegű szertartásokat végeztek, melyektől a hőn áhított választottjuk udvarlását várták. Ilyenkor faágakat szedtek, és várták, hogy melyik hajt ki, gombócokat készítettek melyekbe férfi neveket helyeztek el, csillagokat szedtek, stb., ahhoz, hogy megtudják ki lesz a párjuk vagy, hogy hozzájáruljanak a házasságuk kimeneteléhez.

Régen tehát a farsangok lakodalmi időnek számítottak, és az ősz, a tél, a tavasz időszakait lezáró zajos mulatságok periódusa volt az évben. A Kisfarsang szeptembertől novemberig tartott, a Nagyfarsang januártól a böjt kezdetéig, a Zöldfarsang pedig húsvét végétől, Széna Katától pünkösdig.

Bálint napig tart idén a farsang

Ez a télűző időszak nagyon régi hagyományokat elevenít fel, ami a legtöbb kultúrában valamilyen módon jelen van. Pogány ünnepnek tartották hosszú időn keresztül, mert a tél és tavasz szellemeit, démonait idézték meg a farsangi alakoskodással. Ez nyilván nem volt tetszetős az egyház szemében, olyannyira nem, hogy volt idő, amikor az ördögök ünnepének nevezte ki, így tiltotta, ellenezte megünneplését.

De változtak az idők és később ennek kezdőnapját (január 6-át) jelentős egyházi ünneppé avanzsálta. Így vált a Nagyfarsang kezdete többszörösen keresztény ünneppé. A nyugati egyház számára ugyanis vízkereszt a háromkirályok Jézust látogató ünnepe, Jézus megkeresztelkedésének ünnepe, és az első csodatétel ünnepnapja is.

Emellett mostmár megfér a pogány időkből származó, tél és tavasz szellemeit, démonait idéző alakoskodás. Sőt, nemhogy tiltott legyen, de az UNESCO az elismert szellemi örökségek listájára is helyet szorított a mohácsi busójárásnak, ami az alsósófalvi farsangtemetéshez hasonlóan egy dramatikus népi játék.

Idén a székelyföldi üzletlánc egy nyilvános receptversennyel készül a farsangra, melyre bárki benevezhet. A részleteket hamarosan közzé tesszük, de addig is álljon itt a Merkúr szakácsával megfejtett titok: az előző farsangok legjobb pánkójáról.

Mi a legfinomabb pánkó titka?farsang1

Egyszerű “merkúros” fánkrecept

Hozzávalók:

1 kg Gyermelyi fehér finomliszt

2 egész gyergyói tojás, 2 gyergyói tojás sárgája

1 kis kocka friss élesztő

10 dkg cukor

1,5 dl langyos tej

10 dkg olvasztott Elan vaj

1 csipet só

Koronás porcukor a tetejére

Góbé áfonyalekvár melléje

Kunsági Éden étolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt egy kis cukorral és védett, meleg helyen hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet kiöntjük egy edénybe, ráöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Egy fakanállal összekeverjük, majd simára gyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Ha a tészta kellőképpen megkelt, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a pánkókat. 10-15 percen át ismét kelni hagyjuk.
  4. Forró olajban úsztatva mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  5. Porcukorral meghintve, Góbé áfonyalekvárral tálaljuk.
A mohácsi busójárás/fotó-forrás: kuruc.info
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat