22 JAN

Az erdélyi nép közös filmje

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

Egy játékfilm, amiben casting nélkül szerepet kapnak az erdélyiek!filmforgatas2

“Zord idők csillaga” címmel Márton Áronról az erdélyi katolikus egyház egykori püspökének életéről készítenek nagyjátékfilmet. A film történeti szála nem követné Márton Áron életének dokumentált bemutatását. Sajátos és értékteremtő módon kívánják előkészíteni, lebonyolítani és bemutatni a filmet. Mindezen tervek mögött a nagyenyedi indíttatású Mustármag Közösség van, aminek marosvásárhelyi (Mustár)magja vállalta fel Papp László vezetésével. 

Papp László elképzelései:

marton_aron

Márton Áron

“…nem az a cél, hogy két órára leültessük a filmvászon elé a nézőt, hanem az, hogy amíg eljutunk a filmvászonig, addig azt amit meg szeretnénk ott kifele mutatni, azt megéljük. Mert egy élményt, egy közösségi élményt keresünk, egy katarzis élményt keresünk, és amíg a vászonra kerül az a film, addig mi megéljük, ezért vállaljuk ezt a munkásabb részét.

A célunk ugyanis a népnek a megszólítása. Ez a szó is eléggé el van értéktelenedve: hiszen ma már a nép alatt általában falusi embert értenek, aki nem tud boldogulni, nincs lehetősége, nincs hozzáférése sem a hatalomhoz, sem a pénzhez.
Viszont a néppel ellentétben ott van a tömeg és a csőcselék. A tömeg és csőcselék az mindig külső dolgokból táplálkozik, szenzációból él, nincsen saját kezdeményezése, nincsen saját élete, saját életereje, mindig fut az új után. De a népnek saját életereje van, saját életteret alakít ki magának, saját életmódot alakít ki magának, saját eszköztára van, saját kifejezési módja van. A bánatot kifejezi egy gyönyörű népdallal, az örömét kifejezi egy jó ropogós tánccal, az összetartozást kifejezi azzal, hogy odafordul a másikhoz és a nép – ez a kulcsszó – mindig megújul. A nép az, aki mindig a csirát hordozza, tehát benne van egy csíraképes mag, a kovász. A csőcselék, a tömeg az nem, jönnek szétverik, akár rendőrök vagy egy háború, de mi történik a néppel? Bevonul a besenyő, a tatár, a kun, jön egyik háború a másik után, jönnek korszakok és rendszerek, de a nép végül mindig megújul.
Ugyanakkor abból, amit neki a természet adott abból él: ha egyéb nincsen csak terméketlen agyag, akkor ő abból formál kerámiát, ha szalma terem, akkor ő abból készít szalmakalapot, ha sok virág van, akkor mézet, ha sok a legelő, akkor állatokat tart, a saját életteréből él, táplálkozik…”
Közösségkovácsoló munkájuk támogatásában a Merkúr székelyföldi üzletlánc több módon is bekapcsolódik.
Akinek figyelmét felkeltette az ily módon való bekapcsolódás a közösségi munkába az információhoz juthat a http://www.martonaronfilm.ro/ internetes oldalon.
Aki támogatni szeretné ezt a munkát az a ‘téglajegyekhez hasonlóan’ filmkocka jegyeket vásárolhat a Merkúr székelyföldi üzletlánc boltjaiban mindhárom megyében (Hargita, Maros, Kovászna).
Forrás: Papp László, vasarhely.ro, mediawavearchivum.ro
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Címkék:

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat