27 DEC

A kezdet itala

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

konyak_blog_pohar_pxb

Talán a legméltóbb ital egy újévi átlépéshez: az Ararát!

Az Ararát fogalmának archaikus története van, a mindenkori kezdetről. Az emberiség történelmének egyik legnagyobb legendája, a Noé bárkája, vagyis a földi élet özönvíz utáni kezdőpontja az Araráthoz köthető. Az örmény és török határon fekvő Ararát hegyet tartják annak a helynek, ahol a bárka az özönvíz után szárazföldet ért.

Az Ararát lábainál élő népek számára a leghasználatosabb márkanév számos dologra az Ararát, de mindközül az Ararát konyak emelkedett világszínvonalúra, amit a nemzetközi szakvélemény 1900-ban a világ legjobb konyakitalának ítélt, messze magasan megelőzve a világ összes konyakját, még a Cognac városból valót is.

A csúcsminőségűnek ítélt Ararát elvitte a nagydíjat, ami mellé a franciák a legnagyobb megtiszteltetést is odaajándékozták az örményeknek. Engedélyezték számukra a nemzeti oltalom alatt álló cognac elnevezés használatát, amit addig csakis francia történelmű és receptúrájú párlatokra használhattak.

Mitől különleges?

A konyakhoz feldolgozott szőlő csak az Ararát völgyében termő egy bizonyos fajtájú, fehér szőlő lehet, aminek pontosan mért cukortartalma van, és csak örmény szőlőművelő gazdáktól vásárolnak fel ilyet, akikkel külön-külön kistermelői szerződést kötnek, ami azért nagy dolog mert, több ezer gazdáról van szó. Még a víz is, amit a konyakkészítés során  felhasználnak, az is csak az Ararát hegyi forrásvízből származhat. Amiben érlelik a különleges nedűt, az is természetesen örmény tölgy lehet.

A konyak ára és íze az érlelési időtől függ. Így az egykor csak az államelnökök kiváltságos italaként szolgált Ararát, ma már hozzáférhető és megkóstolható “bárki” számára.

Sokan állítják, hogy a kommunizmus whiskyje-ként számontartott konyak még mindig csak egy adott réteget érint, de az Ararát kóstolása után a közvélemény általában egy örökzöld italként summázza, ami a fiatalok körében is egyre népszerűbb, mert italkülönlegesség, ami a hozzá köthető történelmiség miatt lassan az általános műveltség része.

Az Ararát konyak beszerezhető a székelyföldi üzletlánc egyes Merkúr üzleteinek italrészlegeiről, de még mielőtt leemelnénk a polcról, tájékozódjunk a fajtáiról és azok árbeli elérhetőségéről. Jelenleg az ünnepi akció kihasználható, mert egy igazán ütős fajta Ararát szerepel a kiemelt ajánlatban: 5 éves érlelésű, 40% alkoholtartalmú, 700 ml, díszdobozos konyak már 99,99 lejért beszerezhető.

A teljes ajánlat megtekinthető a mellékelt linken: http://merkuraruhaz.ro/szorolap/kiemelt-ajanlat-13122017/index.html#/1

Az Ararát konyak fajtái

A fajták különlegességeinek szakleíró forrása: borudvar.hu, italdepo.hu

ararat-5yr-old-brandy-ararat-5yr-old-brandy.gifArarat Nairi (700 ml, 40% alkohol)

A Nairit 20 évig érlelik. Színe szép, intenzív sötét borostyán szín, kellemes csillogással és hibátlan fénnyel. Aromája harmonikus, komplex összetétel, amely selymes és kifinomult. Tökéletes bazsalikomos illat cédrus jegyekkel. Íze gazdag és összetett, finom, lassan múló utóízzel. Az égetett íz és a szegfűszeg finom kombinációját fahéj és mézjegyek teszik teljessé. Ára: 529,99 ron.

Ararat Akthamar (10 éves)

Színe rézzel árnyalt borostyán
Aroma: élénk, elegáns aroma méhviasszal, dióval és tölggyel, a háttérben vanília és szilva gyengéd támogatásával.
Íz: komplex, édes, hosszan tartó, utóízében szilvával és egy csipetnyi fahéjjal. Ára: 199,99 ron.

Ararat Otborny (7 éves)

Az Otborny az 1902-ben készített, klasszikus első örmény brandy, a Fine-Champagne-Otborny hagyományainak az örököse. E nemzeti kincs különös gondossággal készül: kizárólag Örményországban honos szőlő-fajták felhasználásával, majd tölgyfahordókban érlelik. Ára: 143,99 ron.

Továbbá beszerezhető a 3 éves és az 5 éves érlelésű Ararat konyak is, melyek ára alacsonyabb.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat